PERINATÁLIS VESZTESÉGEK

Minden 4. nő érintett a perinatális veszteség valamilyen formájában. Ide tartozik az első trimeszteri vetélés, a második és a harmadik trimeszterben előforduló magzathalál és a szülés körüli időszakban bekövetkező újszülött halálozás, illetve a terhességmegszakítások is.

Annak ellenére, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó, mikor megtörténik, gyakran nagyon egyedül maradnak az anyák, a párok a gyászukban. A családtagok, barátok sokszor nem tudják, hogyan reagáljanak ebben a nehéz helyzetben, mit lehet ilyenkor mondani, hogyan lehet igazán segíteni… így gyakran megtörténik az, hogy néhány klisészerű mondat után a szülőpár magára marad érzéseivel. Modern, digitalizált társadalmunkban a gyász már nem egy közösségi folyamat, mint régen, rítusaink kikoptak, gyakran egyedül maradunk nehéz, intenzív, hullámzó érzéseinkkel.

A szülők közé éket verhet a veszteség fájdalma és a gyász. Az apák másképpen dolgozzák fel gyermekük elvesztését, mint az anyák. Míg az anyákon gyakran elsöprő erejű fájdalom lesz úrrá, az apák próbálnak erősek maradni, támogatni a párjukat, a munkába temetkezni, elterelni a figyelmüket. Ez nem azt jelenti, hogy őket nem viseli meg a veszteség, csak ők másképpen dolgozzák fel azt.

Nagyon fontos, hogy a veszteségben érintett szülőpár tagjai tudjanak egymással beszélgetést kezdeményezni, megosztani gondolataikat, érzéseiket, kifejezni szükségleteiket.

Minden veszteségtörténet és minden gyászfolyamat egyedi. A feldolgozást segítheti a terápiás térben megtapasztalt megtartottság érzés, hogy biztonságos környezetben az érzések, gondolatok kimondhatóvá válnak, a szakember ítélkezésmentes, őszinte odafordulása mellett. 

Amennyiben úgy érzik, segítségre van szükségük, keressenek bizalommal elérhetőségeimen. Egyéni és párterápiás keretek között is állok rendelkezésükre.

AKUT KRÍZISHELYZETBEN (pl. nem várt terhesség, zajló veszteség, magzattól való búcsúzás lehetőségei, beteg baba érkezésével kapcsolatos dilemmák…) lehetőséget biztosítok SORON KÍVÜLI konzultációra!

Kép forrása: https://www.teso.blog/2022/10/25/negy-dolog-amire